Het muziekwaterbed is een uitvinding van Math Hansen, muziektherapeut. Het is een waterbed waarin boxen aangebracht zijn die de trillingen van de muziek via het water naar de mens sturen die op het bed ligt. Aan zijn uitvinding ligt een visie ten grondslag: de combinatie van helende en genezende werking van muziek met de zuiverende en dragende kracht van water. De werking van muziek wordt geïntensiveerd door niet alleen naar muziek te luisteren, maar door muziek te voelen. Muziek bestaat uit trillingen. Mensen zijn gevoelig voor trillingen. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water en is een uitermate geschikt opvangstation en geleidingsmedium voor trillingen. Water en muziek: wat hebben ze met elkaar gemeen? Zo op het eerste gezicht heel weinig, maar toch vormen ze in een speciale samenstelling gezamenlijk een front tegen ziekten, verlichten ze pijn en maken ze in veel gevallen voor mensen het leven weer draaglijker. Ook onderzoek toont aan dat mensen baat hebben bij het ragfijne maar intensieve samenspel tussen water en muziek.

De positieve effecten van het muziek therapiewaterbed worden veroorzaakt door een drietal componenten: De cliënt krijgt door op het waterbed te liggen een veilig en geborgen gevoel. Je zou dit kunnen vergelijken met het negen maanden durende verblijf in de baarmoeder. Het warme vruchtwater geleidt de vibraties van de moeder en de gehoorzenuw is de eerste zenuw die wordt aangelegd. Het kind in de baarmoeder neemt zo niet alleen al heel vroeg deze geluiden waar, maar voelt ook de trillingen. Dit positieve gevoel wordt versterkt door de aangename trillingen van de muziek, terwijl ook een rol is weggelegd voor de speciaal hiervoor opgeleide therapeut. Door zich over te geven aan de sfeer kan de cliënt als het ware zijn of haar hart openen voor de heilzame werking van de muziek.

Behandeling op het muziek therapiewaterbed vergt echter ook een professionele benadering, omdat elke cliënt een aparte aanpak verdient. Ook de muziekkeuze is medebepalend voor het genezingsproces, omdat de juiste trillingsfrequentie van de geluidsgolven moet worden gekozen. De resultaten zijn over het algemeen verbluffend: Onrust en angsten bij dementerenden verminderen en hiervoor in de plaats komen rust en geborgenheid terug. Spasmen en krampen worden opgeheven. Mensen met lage rugpijn herstellen doorgaans snel, vaak zonder medicatie! Mensen met reumatische pijnklachten en mensen met de ziekte van Bechterew hebben aanmerkelijk minder pijn. Mensen met angsten, depressies, burn-out klachten, stress klachten, psychosomatische symptomen, onrust en impulsief gedrag komen tot rust. Ze kunnen ‘negatieve’ gevoelens zoals verdriet, boosheid en psychische pijn toelaten en deze vervolgens loslaten. Muziektherapie waterbed kan een integraal onderdeel van pijnbestrijding te zijn. De werking van het muziek/tril waterbed alleen is niet voldoende. Een deskundige begeleiding is een absolute voorwaarde. Van groot belang is ook de juiste muziekkeuze en de juiste trillingsfrequentie van de geluidsgolven. Is hieraan voldaan, dan blijkt deze behandeling een vooruitstrevende, vernieuwende en hoopgevende behandeling voor mensen met ernstige lichamelijke en psychische klachten.